De overblijfselen van een 2600 jaar oude tempel zijn in de oude stad Soli in de zuidelijke provincie Mersin opgegraven. Soli was een van de belangrijkste havensteden uit het Romeins tijdperk. De stad is zo’n 3000 jaar oud.

Het uitgravingsseizoen dat in juli begon, gaat met volle snelheid verder. Volgens hoofd van de uitgravingen, professor Remzi Yagci van de Museologie-afdeling van de Dokuz Eylul universiteit, hebben ze een nieuw gebouw opgegraven waarvan het archeologisch team vermoedt dat het de structuren zijn van een 2600 jaar oude tempel. Yagci die verklaarde dat de stad Soli een belangrijke schat is van de geschiedenis van Cilicië, zei: “Waar je ook graaft, ontdek je rijke overblijfselen van de Romeinse en Byzantijnse tijdperk. Een Romeins rechthoekige structuur van steen en gedroogd klei werd ontdekt op een plaats dat het ‘Romeins Terras’ genoemd wordt”.

mersin-tapinak

Archaïsch tempel

Yagci zei dat ze denken dat het recent gevonden gebouw een archaïsch tempel dat actief was in de 6e en 5e eeuw v.C. Tijdens opgravingen vonden de archeologen ook veel ceramische items, keukengerief en waterflessen van verschillende tijdperken. De opgravingen in Soli kregen 50.000 Turkse lira ($16,878) van het Ministerie van Cultuur en Toerisme, 300.000 Turkse lira van de provincie Mersin en logistieke steun van de stadsbestuur van Mezitli. Een team van 70 archeologen, restaurateurs, topografische ingenieurs en studenten hebben het doel om de kolonisatieperiode van Soli bloot te leggen door de boulevard met kolommen, heuvels en een Romeins villa op te graven.

https://www.youtube.com/watch?v=qzdhwRvNntg

 

Sabah