Vermoedelijk 1500 jaar oude overblijfselen werden recent teruggevonden tijdens archeologische opgravingen in de antieke stad Hadrianapolis (Paphlagonia) bij de Zwarte Zee, in het district Karabuk, van de provincie Eskipazar. Men vermoedt dat het gaat om een oude kerk, wat de structuur meteen een van een oudste overblijfselen van een Anatolische kerk zou maken.

Experts vermoeden dat Hadrianapolis werd gesticht in de eerste eeuw en dat het diende als een vestiging tot en met de achtste eeuw.

In een gesprek met de media, bevestigde Ersin Celikbas, lid van het archeologisch departement van de Karabük Universiteit, dat de structuur inderdaad een overblijfsel van een oude Anatolische kerk zou kunnen zijn.

Ersin: “De vondst kunnen we terug dateren tot het midden van de vijfde eeuw. Als we vervolgens gaan kijken naar de geschiedenis van kerkarchitectuur in Anatolië, kunnen we inderdaad zeggen dat dit een van de vroegste Anatolische kerken ooit gebouwd, moet zijn. Oude bronnen betreffende Sint Stylos Alpius vertellen over het bestaan van een oud klooster voor mannen met niet ver daar vandaan, een vrouwenklooster, eveneens onder leiding van de heilige Sint Stylos Alpius in Eskipazar. In dit soort bronnen ligt enorme opportuniteit. Het geeft ons de mogelijkheid oude kloosters en kerken via de bron op te sporen zodat we er naar op zoek kunnen gaan tijdens onze opgravingen.

Deze nieuw ontdekte kerk is zeer centraal en goed gelegen en blijkt, met een lengte van bijna 20 meter, ook van een vrij grote schaal te zijn. Bovendien bevat het prachtige bodemmozaïeken.”

Hurriyet