Duitse openbare aanklagers hebben op 6 december gezegd dat ze een rechtszaak tegen verschillende islamitische geestelijken – die verdacht werden van spionage – hebben laten vallen, wegens een gebrek aan bewijsmateriaal.

De islamitische geestelijken waarop het Duitse onderzoek was gericht behoorden tot Ditib, een organisatie die gecontroleerd wordt door Ankara en ongeveer 900 moskeeën en religieuze centra in Duitsland beheert.

Ze werden ervan verdacht te spioneren in opdracht van de Turkse overheid naar de verschillende activiteiten van Fethullah Gülen in Duitsland.

Onderzoek gestopt

Duitse federale aanklagers zeiden nu echter dat ze het onderzoek hebben gestopt.

Aanklagers zeiden dat ze arrestatiebevelen hadden gevraagd tegen zeven verdachten, die nu op onbekende locaties verblijven, maar een rechter die de leiding had vond dat de personen geen urgente dreiging vormden.

Vrijgesproken

Nog eens zeven personen werden vrijgesproken omdat de beschuldigingen niet door bewijsmateriaal werden gestaafd.

De politie kon ‘schriftelijke documenten, gegevensbanken en communicatiemateriaal’ bemachtigen bij razzia’s gericht tegen de verdachten, maar ‘analyses en onderzoeken’ vonden geen bewijs dat zij informatie aan Turkse autoriteiten verstrekten.

Ingetrokken

Een zaak tegen vijf anderen werd ingetrokken omdat er werd vastgesteld dat zij ‘slechts zeer algemene bevindingen aan het consulaat hadden verstrekt en geen concrete informatie over specifieke personen.’

Band is verslechterd

De band tussen NAVO-bondgenoten Duitsland en Turkije is verslechterd sinds de arrestatie van verschillende Duitse burgers in Turkije en de sterke kritiek van Berlijn op de Turkse overheidsmaatregelen in de nasleep van de mislukte couppoging.

Vrijgelaten

Onlangs heeft Turkije twee Duitse staatsburgers vrijgelaten die werden vastgehouden in het land.

Een week nadat de Duitse burgers onder voorwaarden werden vrijgelaten, kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide partijen ook in de zuidelijke provincie Antalya bijeen voor informele gesprekken – de eerste ontmoeting sinds de tweespalt verergerde.

Op 30 november hielden de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Recep Tayyip Erdoğan een zeldzaam telefoongesprek.

Bron: Hurriyet