Een week nadat de Nederlandse politie een aantal Turkse journalisten heeft aangevallen die verslag aan het geven waren over de gedwongen deportatie van een Turkse minister in Rotterdam, ondernam een Nederlands Christen-Democratisch Europees parlementslid, stappen om te voorkomen dat exemplaren van Daily Sabah (Turkse krant) konden verspreid worden in het parlement.

In een artikel gepubliceerd in het Nederlandse dagblad ‘De Telegraaf’ op zondag, werd Daily Sabah beschuldigd van het verspreiden van haat en het probeerde zijn lezers te overtuigen door te verwijzen naar een artikel dat was gepubliceerd in de Turkstalige krant Sabah, een zusterkrant van the Daily Sabah.

In het artikel, had Sabah de structuur van de Gülenistische terreurgroep FETÖ in Nederland blootgelegd. Dit onderzoeksrapport naar de terreurgroep die bijna 300 mensen vermoord heeft bij een gepoogde militaire staatsgreep, verontrustte niet alleen het Nederlandse dagblad, maar leidde ook tot in het vizier nemen van het enige Turkse dagblad dat beschikbaar is in het Europees parlement.

“Wij zijn de baas hier!”

Na de gedwongen deportatie van de Turkse minister van Familiezaken, bleef De Telegraaf stil over de aanvallen op de persleden. Bovendien pakte het uit met een schandalige krantenkop waarin stond, “Wij zijn de baas hier!” waarmee het woede en frustratie veroorzaakte bij de ongeveer vijfhonderdduizend Turken die in het land leven.

Onderzoek

Intussen, heeft Nederlands Europees Parlementslid, de Christen-Democraat Jeroen Lenaers, in een brief aan de voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani, opgeroepen tot een onderzoek naar wie de exemplaren van Daily Sabah naar het Europees Parlement meebracht en eiste hij een verbod op het dagblad in het parlement.

Jeroen Lenaers

Sprekende op een evenement in Istanboel, zei president Recep Tayyip Erdoğan: “Nu zijn er sommigen die Daily Sabah willen bannen uit het Europees Parlement. Als ze een Turkse krant bannen, zal dit gelijkaardige gevolgen hebben in Turkije.”

Sabah