Na een vete met de regerende AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) heeft de MHP (Nationalistische Bewegingspartij) steun verleend aan de oppositiepartijen in het parlement in wat een uitzonderlijke stap genoemd kan worden. De MHP steunt een voorstel om een parlementaire commissie op te richten om het vroeger pensioen te onderzoeken.

De MHP stemde op 24 oktober voor een motie om onderzoek te voeren over de kwestie van het vroegpensioen, zoals voorgesteld door de Iyi (Goede) Partij, samen met de andere oppositiepartijen, de CHP (Republikeinse Volkspartij) en HDP (Democratische Partij van de Volkeren).

Zeldzame uiting

Deze stap van de MHP is een zeldzame uiting van steun aan voorstellen van de oppositiepartijen aangezien de MHP geallieerd is met de AKP. Afgelopen week werd een voorstel van de MHP zelf ook gesteund door de andere oppositiepartijen. De nationalistische partij wou een commissie oprichten om de problemen van notenproducenten te onderzoeken.

Maar na de eerste stemming heeft Devlet Bahceli, de MHP-leider, naar verluidt de fractievoorzitter in het parlement, Erhan Usta, ontslagen. De kortstondige steun van de MHP voor de motie eindigde dan ook toen de MHP zich onthield tijdens de laatste stemming voor de motie.

Geen alliantie met AKP

De MHP kondigde op 23 oktober aan dat de partij zich niet zal alliëren met de AKP voor de gemeentelijke verkiezingen in maart 2019. De boodschap kwam op het moment dat er spanningen ontstaan zijn tussen beide partijen over het debat rond nationalisme en een voorgestelde amnestiewet. Die kunnen wijzen op een mogelijk einde aan de “Volksalliantie” die ze hadden gevormd in 2018.

De MHP en de AKP vormden de Volksalliantie voor de presidentiële en parlementaire verkiezingen van 24 juni. De voorzitter van de laatstgenoemde partij, Recep Tayyip Erdogan, werd verkozen tot de eerste uitvoerende president van Turkije bij die verkiezingen.

Echter, zowel Erdogan als Bahceli hebben benadrukt dat de scheiding voor de lokale verkiezingen het bestaan van de Volksalliantie niet in het gedrang zal brengen, een aanwijzing dat de partijen zullen blijven samenwerken in het parlement.

Breuk tussen AKP en MHP

Een andere aanwijzing voor de breuk tussen de AKP en de MHP stelde zich voor toen sommige MHP-functionarissen, op voorwaarde van anonimiteit, lokale media inlichtten dat de partij Melih Gokcek, voormalig burgemeester van Ankara en langdurig AKP-lid, “overweegt” voor de burgemeesterssjerp in Ankara.

De frictie tussen de twee partijen groeide aanzienlijk nadat de MHP een wetsvoorstel indiende in het parlement om amnestie te verlenen aan sommige veroordeelden, waaronder een notoire maffiabaas. De AKP reageerde echter heftig op dat voorstel.

Herinvoering van de nationale eed

De spanningen werden nogmaals duidelijk toen een Turkse bestuursrechter de herinvoering van de nationale eed in Turkse scholen beval. Die eed werd eerder in 2009 afgevoerd.

De AKP bekritiseerde de rechtbank terwijl de MHP de beslissing verdedigde. De MHP beschuldigde de regeringspartij van het ondermijnen van het “Turks-zijn” van het land.

Hurriyet

T.A.