(De bovenstaande foto werd NIET uitgezonden door het Turkse nieuwskanaal Ahaber. Het is louter als voorbeeld om te laten zien dat alternatieve kanalen op sociale media nieuwsitems manipuleren door bv. afbeeldingen te fotoshoppen. Vertaling: Nederlandse politie heeft een atoombom gegooid.

Het lage niveau van mediageletterdheid in Turkije maakt de bevolking kwetsbaar voor fake nieuws, aldus Şükrü Oktay Kılıç, een digitale contentstrateeg van het verificatieplatform teyit.org.

“Een op de twee internetgebruikers zegt dat ze het slachtoffer zijn van fake nieuws. Ze zijn niet opgewassen tegen fake nieuws. Met andere woorden, ze hebben moeite om fake nieuws te begrijpen als ze het zien. Dat komt omdat de mediageletterdheid in Turkije laag is,” vertelde hij aan Hürriyet in een recent interview.

Onlangs is gebleken dat Turkije de eerste plaats inneemt in een lijst van landen waar mensen klagen over volledig verzonnen verhalen. Vertel ons waarom dit niet als een verrassing komt.

30 fake nieuwsmeldingen

Elke dag ontvangen we ongeveer 30 fake nieuwsmeldingen van sociale media-gebruikers. Soms kijken we er gewoon naar en beseffen we meteen dat het fake nieuws is, maar dan gaat het fake nieuws binnen enkele seconden viraal. Met andere woorden, mensen vertrouwden erop en deelden het. Dit beperkt zich niet tot sociale media, zelfs mainstream nieuwsorganisaties vallen in de valkuil en vergemakkelijken de verspreiding van fake nieuws.

Ik heb het zelf meerdere malen meegemaakt. Een persbureau deelde een foto van een explosie in Rusland; het bleek uit Oekraïne. We bevinden ons op een punt waar je zelfs een nieuws moet controleren dat gedeeld wordt door een persbureau met een betalend abonnement. Redacteuren in de redactie werken onder tijdsdruk en moeten op bepaalde persbureaus vertrouwen. En kijkers stellen bijvoorbeeld geen vraagtekens bij een beroemd nieuwszender als deze een videogame deelt als militaire operatie in Syrië. Ons werk is echt moeilijk omdat fake nieuws in Turkije mainstream is geworden.”

Hurriyet

T.A.