Sefa Özdemir (31) © Alper GEL

GAZIANTEP – Naar aanleiding van het aankomende referendum gaf de Turkse president gisteren een speech in Gaziantep, een stad in het zuidoosten van Turkije nabij de Syrische grens. Een van onze reporters was ook ter plaatse, hij ging een kijkje nemen en interviewde een aantal van de aanwezigen.

Toen ik uit de taxi stapte, hoefde ik enkel maar de mensenmassa te volgen om op de meeting te geraken. Een zijweg die naar het plein van de meeting leidde, was gevuld met vele Ottomaanse fanfarebanden die allemaal op dezelfde toon de “Mehter Marşı” speelden. De Mehter Marşı ontstond in tijde van het Ottomaanse Rijk, maar wordt nu nog steeds gebruikt als opzwellende muziek bij diverse Turkse activiteiten.

Een toeschouwer bij de meeting in Gaziantep (19/02/2017) © Alper GEL

“Dit land heeft genoeg van coalitieregeringen”

Eenmaal toegekomen op het plein, maak ik kennis met Pinar (33), Aykut Yilmaz (23) en Yusuf Alperen (17). Aykut en Yusuf zijn beide oud-studenten van de Erdogangezinde leerkracht Pinar. “Dit land heeft genoeg van coalitieregeringen. Wij moeten vooruit”, weet Pinar mij te vertellen. “Als je kijkt naar het verleden dan kan je niets anders besluiten dat coalitieregeringen net een probleem zijn geweest voor de politieke en economische ontwikkeling van het land”, vertelt Pinar. Aykut en Yusuf, beide nationalisten, staan niet achter Erdogan, maar zijn toch gekomen. “Wij staan achter het presidentieel systeem net zoals Bahçeli (MHP-leider) dat doet”, zegt Aykut. “Wij zijn enkel gekomen om onze steun te betuigen voor het komende referendum”.

Yusuf Alperen (17), Aykut Yilmaz (23) en Pinar (33) © Alper GEL

Sefa Özdemir (31) en Dogan Ozdemir (26), allebei Koerden, zijn ook aanwezig op de meeting. Ik stem “JA” schreeuwt Sefa in mijn oor om zich verstaanbaar te maken. Ondertussen is het plein volledig gevuld met voorstanders van de Turkse president en het presidentieel systeem. “Wij zijn beide neven van elkaar en afkomstig uit Gaziantep”, vertelt Dogan. “Sinds de komst van Erdogan in Turkije, voel ik mij echt onderdeel van dit land. Vroeger heerste er verdeeldheid in Turkije tussen de Turken en de Koerden. Dat is niet meer het geval en dat is het belangrijkste voor mij”, zegt Sefa. “Als je vroeger 1% Koerdisch bloed had, werd je als tweederangsburger behandeld. Nu is iedereen gelijk en maakt het niet meer uit of je Turk, Koerd, Laz of Arabier bent”.

Sefa Özdemir (31) © Alper GEL
Gaziantep (19/02/2017) © Alper GEL
Gaziantep (19/02/2017) © Alper GEL

Alper GEL