Turkije heeft gisteren aangekondigd dat alle behandelingen tegen kanker gratis zullen zijn voor alle burgers in privéziekenhuizen. Jülide Sarıeroğlu, minister van Arbeid en Sociale Zekerheid, kondigde aan dat alle kosten die gepaard gaan met de behandeling van kanker zullen worden geëlimineerd. “We komen onze belofte na en zullen onze kankerpatiënten helpen in hun strijd tegen kanker,” zei ze in een schriftelijke verklaring.

Voor het socialezekerheidsfonds (SGK) betekent dit een extra last van 130 miljoen euro per jaar. Dit is een stijging van ongeveer 50 miljoen euro. De minister spreekt hoe dan ook lovend over de wijzigingen. “De Turkse gezondheidssector zal sterk verbeteren in de toekomst, ongeacht de kosten,” aldus Sarıeroğlu.

Turkse burgers die lijden aan kanker zullen zich binnenkort kunnen laten behandelen op kosten van de Turkse overheid. Als gevolg verwacht men dat de inkomsten van privéziekenhuizen met 200 procent zullen stijgen.

164.000 mensen 

Jaarlijks wordt er in Turkije bij ongeveer 164.000 mensen kanker vastgesteld. Dat zijn ongeveer 450 mensen per dag. Long en borstkanker zijn de meest voorkomende vormen van de ziekte. Uit statistieken blijkt dat het aantal gevallen niet significant afneemt of toeneemt. Na longkanker is het prostaatkanker die de meeste slachtoffers maakt in Turkije.

Turkije heeft de afgelopen jaren serieuze stappen ondernomen om de afbrokkelende gezondheidszorg te revitaliseren. Ziekenhuizen die in handen waren van het ministerie van Volksgezondheid en de SGK fusioneerden om zo overbezetting te voorkomen. De overheid heeft ook de administratieve rompslomp ingeperkt en bestaande ziekenhuizen gemoderniseerd. Er werden ook 500 nieuwe ziekenhuizen geopend.

Sabah

O.A.