Het toenemende gebruik van smartphones en sociale media in Turkije heeft naast voordelen ook psychologische consequenties, aangezien een groeiend aantal internetgebruikers merken dat ze “afhankelijk” zijn.

Internetverslavingen en psychologische neveneffecten internetgebruik nemen toe

90 % van de Turkse jongeren gebruikt internet. Dit zei de directeur van de Internationale Sociale Media-Associatie (USMED) in een gesprek met Anadolu.

“De jonge bevolking van Turkije gebruikt sociale media erg veel,” zei Ercan, waaraan hij toevoegde dat internetverslavingen steeds vaker voorkomen.

De psychologische neveneffecten van internetgebruik nemen toe. Daarbij behoren ook de angst voor kidnapping, sociale teruggetrokkenheid en “FOMO”, ofwel fear of missing out (angst om iets te missen).

“Afhankelijk van sociale media en internet”

Onder de gebruikers die lijden aan een media-gerelateerde psychologische aandoening, beschrijft 43 % zichzelf als “afhankelijk” van sociale media en het internet. Volgens het verslag van We Are Social, “Digital in 2017: Global Overview”, gebruikt meer dan de helft van de wereld nu een smartphone. In Turkije heeft 60% van de bevolking toegang tot het internet. Er zijn 71 miljoen mobiele telefoongebruikers en 42 miljoen sociale mediagebruikers op de totale populatie van bijna 80 miljoen mensen.

Meer dan helft internetverkeer komt van smartphones

Turkse internetgebruikers spenderen gemiddeld 7 uur per dag op de computer, 3 uur op een telefoon en drie uur op sociale media. Gemiddeld wordt er twee uur per dag naar televisie gekeken.

Meer dan de helft van het internetverkeer ter wereld is afkomstig van smartphones. Meer dan de helft van de wereldbevolking heeft in de laatste 30 dagen online geshopt, aldus het verslag.

Sabah