DELEN

Alle vier partijen in het Turks parlement tekenden een gezamenlijke verklaring om het besluit van Turkije officieel bekend te maken dat de beslissing van de V.S. verworpen wordt. De V.S. maakte bekend dat ze Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen.

De heersende AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling), de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), de MHP (Partij van de Nationalistische Beweging) en de HDP (Democratische Partij van de Volkeren) ondertekenden de verklaring. Deze onderstreept de “absolute en onbetwiste vastbeslotenheid van het Turks parlement om deze gevaarlijke poging van de V.S. te verwerpen.”

President Recep Tayyip Erdoğan bekritiseerde de beslissing ook fel eerder op dezelfde dag. Hij zei dat het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël enkel voordelig zou zijn voor terroristische organisaties.

Verontwaardiging binnen Islamitische wereld

Op een gezamenlijke nieuwsconferentie met de Jordaanse koning Abdullah, zei Erdoğan dat Turkije en Jordanië dezelfde visie hebben over de status van Jeruzalem.

“De foute stap met betrekking tot de status van Jeruzalem zal de oorzaak zijn van verontwaardiging binnen de islamitische wereld. Het zal de fundering voor vrede en nieuwe initiatieven ondermijnen,” aldus Erdoğan. Hij voegde hieraan toe dat de vrede en veiligheid in het Midden-Oosten niet opgeofferd mag worden voor binnenlandse politieke spelletjes.

Wereld keert zich tegen beslissing V.S.

De Amerikaanse President Donald Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne om de ambassade van het land in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Deze recente beslissing werd door verschillende wereldmachten veroordeeld. Daarbij behoorden ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de E.U., Turkije en de Arabische Liga.

Gekant tegen de beslissing

Terwijl Israël Jeruzalem beschouwt als haar hoofdstad, is de wereld hiertegen gekant. Men zegt dat de status van de stad moet bepaald worden tijdens vredesgesprekken met de Palestijnen. Deze beschouwen de oostelijke kant van de stad als hun toekomstige hoofdstad.

Turkije heeft zich sterk geuit tegenover de beslissing en waarschuwde de V.S.

President Erdoğan waarschuwde daarbovenop voor het mogelijke verbreken van diplomatische relaties met het Israël.

Sabah