President Recep Tayyip Erdoğan heeft zondag zijn kerstwensen overgebracht aan alle christenen in Turkije en over de hele wereld.

Het presidentieel bureau heeft een boodschap verspreid waarin Erdoğan zegt: “Ik wens al onze christelijke burgers en de hele christelijke wereld een zalig Kerstfeest.”

“We vinden het heel belangrijk dat alle burgers hun eigen cultuur, tradities en religie vrijelijk kunnen beleven. Turkije wil een beschaving zijn die opkomt tegen discriminatie op basis van etniciteit, ras, taal, religie of sekte. Doorheen de geschiedenis is Turkije altijd opgekomen voor zijn burgers,” zo klinkt het verder in Erdoğans boodschap.

“We geloven dat onze eenheid en samenhorigheid sterker zijn als we onze verschillen koesteren als een verrijking. In die landen waar mensen met diverse culturen en tradities al eeuwenlang vreedzaam samenleven, moeten we een klimaat scheppen van wederzijds respect, rechtvaardigheid en vrijheid van geloof en religie,” voegde hij eraan toe.

Foto: Bulgaarse kerk in Turkse stad Edirne

In Turkije leeft een gemengde christelijke gemeenschap, bestaande uit orthodoxe, katholieke en protestantse gelovigen. Deze hebben hun wortels in de tijd vóór de eeuwenoude Ottomaanse overheersing. Ook wordt algemeen aangenomen dat Sint-Niklaas, een bisschop die in de orthodoxe wereld als een heilige wordt vereerd, in Turkije geboren is. Zijn leven, dat gewijd was aan liefdadigheid, vormt de inspiratie voor de hedendaagse figuur van Sinterklaas.

De niet-christelijke bevolking van het overwegend islamitische Turkije viert het religieuze feest van Kerstmis niet. Maar toch hangt er deze dagen een feestelijke kerstsfeer in Turkije, in het verlengde van de feestelijkheden rond Nieuwjaar. Vele straten worden versierd met kerstbomen en feestelijke kerstverlichting en er wordt veel kalkoen gegeten.

Op Kerstavond en Kerstdag worden er erediensten gehouden in kerken over heel Turkije: van de kerk Sint-Antonius van Padua, de grootste rooms-katholieke kerk van Istanbul, tot het Grieks-orthodoxe Fener-patriarchaat, de leidinggevende autoriteit voor de meeste orthodoxe kerken ter wereld.

Sabah

S.V.R.