De diplomatieke relaties tussen Turkije en Duitsland zijn geëscaleerd, sinds de Duitse overheid besloten heeft om bijeenkomsten met Turkse ministers in verband met het referendum te verbieden. Dat terwijl het land bijeenkomsten van terreurorganisaties gedoogt. In het licht van deze ontwikkeling heeft de Duitse overheid gezorgd voor een nieuwe controverse die de relaties alleen maar meer op de helling zet. De Duitse regering besloot de levering van wapens die gebruikt worden, in de strijd tegen IS te blokkeren, terwijl Turkije die een NAVO bondgenoot is, de strijd tegen IS op de grond voortzet.

De Duitse regering heeft al 11 wapenleveringen geblokkeerd naar Turkije, die actief het gevecht aangaat tegen terreurgroepen zoals IS en PKK in het grondoffensief in Irak en Syrië. De blokkade nam start begin 2016, volgens de documenten van het Duitse ministerie van Economie. De wapenleveringen werden gestopt vanwege vermoedelijke mensenrechtenschendingen, althans dit beweert het ministerie in een parlementair debat waarbij zij antwoord gaf op de vraag van het links parlementslid Jan van Aken.

Terreurorganisatie

Het ministerie vertelde dat de beslissing gemaakt werd vanwege de angst dat de wapens gebruikt zouden kunnen worden “in de onderdrukking van de Koerden”. Hiermee verwijzende naar de 40 jaren lange strijd tegen de PKK, die nochtans door de EU, de VS en Turkije zelf als een terreurorganisatie beschouwd wordt. Van Aken, die tevens wapenexpert is, verwelkomde de beslissing van de regering, waar hij benadrukte dat een belangrijk precedent is neergezet in het verbieden van wapens te exporteren naar bondgenoten van de NAVO.

Vlaggen van NAVO lidstaten voor het NAVO hoofdkwartier in Brussel,België.

Totaalverbod

“De volgende stap moet een totaalverbod zijn op Duitse wapens naar Turkije”, verklaarde hij aan de pers. Duitsland levert normaal gezien ‘Leopard’ tanks aan Turkije en automatische vuurwapens die gebruikt worden door de veiligheidsdiensten in de anti-terreur operaties die zij uitvoeren. Als antwoord op de provocatie van Oostenrijk om de toetreding te verhinderen, heeft de Turkse overheid besloten verschillende militaire projecten in 2017 stop te zetten, waaronder training programma’s.

Diplomatieke weg

Door deze zet van Oostenrijk, besloot de NAVO secretaris-generaal, Jens Stoltenberg, de twee landen te gebieden hun problemen via diplomatieke weg op te lossen. Turkije wacht nu op een respons van NAVO over de Duitse blokkade van alle wapenleveringen terwijl zij de strijd tegen terreur op haar eigen voortzet.

De strijd tegen de PKK in het zuidoosten heeft al het leven gekost van meer dan 1.200 Turkse burgers en leden van de veiligheidsdiensten, nadat de PKK de wapenstilstand doorbrak in een nieuw offensief tegen de Turkse staat in juli 2015. De Turkse overheid heeft meermaals de Duitse overheid ervan beschuldigd dat zij terroristische groeperingen en haar leden onderdak biedt in Duitsland, waaronder FETÖ, PKK en DHKP-C.

Sabah