De Duitse overheid heeft naar verluidt groen licht gegeven aan de Turkse oppositiepartij om een evenement te organiseren in haar land kort nadat President Erdoğan’s wens, om Turkse burgers aan te spreken bij zijn bezoek in Hamburg, werd geweigerd. De Turkse president is in Duitsland aanwezig om de G20-top bij te wonen.

Een poster van de Kemalistische associatie ADD, waarop 3 politici van de Turkse republikeinse partij (CHP) staan afgebeeld, circuleert al sinds woensdag op het internet.

Volgens berichtgeving zullen de CHP-afgevaardigden, Muharrem Ince, Dursun Çiçek en Ceyhun Irgil, op 15 juli Turkse staatsburgers toespreken in de zuidelijke Duitse stad Kempten.

Het toelaten van Turkse oppositieleden nadat eerder meerdere evenementen van de President en verscheidene ambtenaren werden geweigerd, werd op grote schaal bekritiseerd. Vele vinden dan ook dat de Duitse overheid een dubbele standaard hanteert.

Referendum

De betrekkingen tussen beide landen werden voor het eerst verstoord nadat Duitse autoriteiten de publieke campagnes van Turkse ministers en ambtenaren, voor het referendum van 16 april, hadden verboden in meerdere Duitse steden en dorpen.

PKK

De Turken baseerde de weigeringen op slechte excuses, zoals onvoldoende parkeerplaatsen en veiligheidsoverwegingen. Desalniettemin kregen PKK-sympathisanten en nee-stemmers wel de toestemming om campagne te voeren.

Intussen is de gespannen situatie tussen de twee landen wat gekalmeerd. Dit na het bezoek van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel aan Turkije begin juni.

Officieel Turks verzoek

De Duitse minister had er naar verluidt geen bezwaar tegen om de Turkse president naast de G20-top ook zijn burgers te laten toespreken. Toch werd elk officieel Turks verzoek tegengewerkt door de partijleider van de Sociaaldemocratische partij Martin Schulz (PSD), waarbij hij een direct verbod eiste.

Duits grondgebied

Vorige vrijdag verbood Berlijn officieel alle buitenlandse vertegenwoordigers om campagne te komen voeren op Duits grondgebied binnen de 3 maanden voor de verkiezingen in hun land.

Martin Schaefer, woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, deelde bovendien nog mee dat het verbod niet van toepassing is op vertegenwoordigers van landen binnen de EU en dat de nieuwe regelgeving reeds werd gecommuniceerd met alle buitenlandse ambassades in Berlijn.

Sabah