De Duitse autoriteiten lijken langzamerhand hun visie op de Gülenisten aan te passen. De groep, die aanvankelijk, door de Duitse autoriteiten zelf, beschouwd werd als een gematigde religieuze sekte, maakte zichzelf, door zijn recente acties, steeds meer verdacht.

De staatsgeleide krant Anadolu Agency geeft aan dat de Duitse auytrutoriteiten de FETÖ aanvankelijk niet als een serieuze bedreiging beschouwden. Deze houding resulteerde in de uitbouw van een gigantisch FETÖ-netwerk in Duitsland. De FETÖ slaagde erin een netwerk van bedrijven, privaatscholen en mediaorganisaties uit te bouwen in het land.

De Duitse krant “Der Spiegel” geeft aan dat de Duitse autoriteiten langzamerhand gedwongen zijn hun visie en houding tegenover de groep aan te passen.

Ex-leden van FETÖ geven aan dat de groepering parallelle structuren opbouwde, waarin alle belangrijke beslissingen genomen werden door de leiders van de groepering binnen een strikte hiërarchie.

De FETÖ en zijn belangrijkste leider Fethullah Guülen, woonachtig in de Verenigde Staten, voert reeds sinds de jaren 1980 een lange en relatief succesvolle campagne tegen het huidige beleid in Turkije. Zo slaagden de Gülenisten er met succes in figuren te infiltreren tot enkele belangrijke politieke sleutelposities. Ook het netwerk van de politie, het leger en het gerecht werd geïnfiltreerd.

Duitsland huisvest vandaag meer dan 3 miljoen Turkse immigranten. De FETÖ leden in het land probeerden uit het vizier van de Duitse politici en autoriteiten te blijven door te focussen op het uitdragen van interreligieuze gematigde dialogen. Het doel: het winnen van het vertrouwen van Duitse politici en media.

De groepering zou zo een 70.000 volgers hebben op Duits grondgebied.

Meer dan 4000 vermoedelijke FETÖ-leden vonden hun weg naar Duitsland sinds de poging tot staatsgreep in Turkije.

Hurriyet

K.V.