DELEN

Het hoogste religieuze orgaan van Turkije, Diyanet, heeft een fatwa over haarverf uitgevaardigd waarin verklaard wordt dat het zwart verven van mannenhaar ongepast is volgens de islam.

“Het haar, de baard of de snor verven is toegelaten zolang het doel er niet in bestaat om mensen te misleiden. Maar het haar van een man zwart verven is nooit toegelaten volgens de islamitische regels. Het wordt als ongepast beschouwd,” leest de verklaring die antwoordt op een vraag op de officiële website.

Diyanet richtte zich ook op de islamitische regels over mensen die werken in plaatsen waar er alcohol verkocht wordt.

 “Het is niet toegelaten te werken in plaatsen waar verboden producten worden voorbereid. Echter, indien de arbeider in kwestie alle andere opties heeft uitgeput en daar moet werken uit noodzaak, dan zijn uitzonderingen toegelaten,” leest de verklaring.

Bitcoin ongepast volgens islam

Eerder verklaarde het hoogste religieuze orgaan van Turkije ook dat de digitale valuta Bitcoin “ongepast is op dit moment” volgens de islam.

Antwoordend op een vraag over het aankopen van digitale valuta zoals Bitcoin en Ethereum om te investeren zei Diyanet dat digitale valuta niet zijn gebonden aan een centrale autoriteit en daardoor de garantie van een staat of een financieel instituut missen.

 “Op dit moment is het aankopen en verkopen van digitale valuta ongepast volgens de islam omdat deze valuta open staan voor speculatie op hun waarde en gemakkelijk gebruikt kunnen worden om illegale operaties zoals witwassen te doen. Ze zijn ook nog ver van staatscontrole en toezichtprocedures,” verklaarde het.

Hurriyet