De ramadan, de vastenmaand voor de moslims, valt dit jaar samen met het EK. Met Mousa Dembélé en Marouane Fellaini telt de Belgische ploeg twee praktiserende moslims. “Maar vasten tijdens het EK zou onmogelijk zijn”, klinkt het in hun omgeving. Fellaini doet in de plaats een schenking aan armen in Marokko. Dembélé bekijkt de situatie “van dag tot dag”.

Dembele and Fellaini
Dembele and Fellaini

“Ik en mijn blonde vriend wensen jullie allemaal een goeie ramadan. Ramadan Kareem.” Mousa Dembélé prend moslim en wie de boodschap van Dembélé leest, zou denken dat ze sinds maandag zijn begonnen met vasten. “Maar ik bekijk van dag tot dag wat mogelijk is”, zegt Dembélé.

“Als het warm is en we moeten hard trainen, zal ik zeker drinken. En op wedstrijddagen vast ik sowieso niet.” “Vasten tijdens het EK zou onmogelijk zijn”, klinkt het bij Mansour Fellaini, de broer van Marouane. “Marouane doet altijd mee aan de ramadan, maar in een toernooi moet hij andere oplossingen zoeken.” Volgens het moslimgeloof zijn er uitzonderingen op de ramadan toegestaan. Bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen, zieken of moslims die “een lange en vermoeiende reis maken”. Moslims kunnen het vasten compenseren door na de ramadan maaltijden te schenken aan armen. Dat is precies wat Fellaini doet. Hij doet een schenking aan een Marokkaanse stichting voor minderbedeelden.

Turkije

Bekende moslimvoetballers als Paul Pogba (Frankrijk) en Mesut Özil (Duitsland) lieten al weten dat ze zich niet aan de vastenmaand houden. En ook de moslimlanden op het EK, Turkije en Albanië, doen niet mee . “De spelers doen in hun privéleven wat ze willen”, aldus Fatih Terim, die de ramadan voor Turkse voetballers in 2008 afschafte. “Maar bij de nationale ploeg doen we aan topsport en kunnen ze de ramadan niet volgen.”

Nieuwsblad