De relaties tussen België en Turkije gaan de goede kant op, in tegenstelling tot vorige jaren. Langs beide kanten is er bereidheid tot dialoog. Dat zei Michel Malherbe, de Belgische ambassadeur in Ankara, maandag. Hij benadrukte dat de vergaderingen die recent hebben plaatsgevonden tot positieve resultaten hebben geleid.

“We zijn op de goede weg, we hebben positieve resultaten [gezien] na die vergaderingen. De basis van onze relaties wordt gevormd door persoonlijk contact en het feit dat we van elkaar afhangen. Van daaruit kunnen we zoeken naar gemeenschappelijke belangen,” aldus Malherbe in een exclusief interview met de krant Sabah.

België wil samenwerken inzake buitenlandse strijders

Over de aanhoudende oorlog in Syrië zei Malherbe: “België is zich ten volle bewust van de uitdagingen waar Turkije voor staat.” Hij voegde eraan toe dat dat conflict de oorzaak is van significante bedreigingen, zoals het probleem van de Buitenlandse Terroristische Strijders.

“We proberen ook onze samenwerking te versterken wat de buitenlandse terroristische strijders betreft. Spijtig genoeg hebben een aantal Belgische burgers besloten om te gaan vechten in Syrië en sommigen van hen willen nu terugkeren. Er zijn ook een aantal vrouwen en kinderen in het gebied. We werken samen met Turkije om hen terug te vinden en het probleem op te lossen, maar het is niet gemakkelijk,” aldus de ambassadeur.

In verband met hetzelfde thema zegt een hooggeplaatste diplomatieke bron in Turkije, die anoniem wil blijven, in een interview met Sabah dat “Turkije al een tijdje nauw samenwerkt met een aantal Europese landen om informatie uit te wisselen over buitenlandse terroristische stijders.”

“Sinds 2011 heeft Turkije aan bijna 68.600 mensen een inreisverbod opgelegd. Bovendien worden alle buitenlanders die ervan verdacht worden dat ze lid zijn van een terroristische organisatie opgespoord door de bevoegde instanties. Zij worden opgepakt en het land uitgezet. Op die manier werden al meer dan 6.800 mensen het land uit gezet,” aldus de diplomaat.

Bewustwording in België rond groei PKK

De relaties tussen België en Turkije werden destijds verstoord door de activiteiten van de terroristische organisatie PKK. Maar Malherbe onderstreept dat België de PKK beschouwt als een terroristische organisatie, en dat de lokale autoriteiten zich meer en meer bewust worden van het probleem. “Voor ons is het heel duidelijk dat de PKK een terroristische organisatie is. Regelmatig veroordelen we hun aanslagen ondubbelzinnig.”

Malherbe benadrukt dat Turkije liever geen demonstraties ziet met vlaggen van de PKK, een organisatie die op de terreurlijst van de Europese Unie staat. Maar, zegt hij, “onze wetgeving biedt geen ruimte om dat soort bijeenkomsten helemaal te verbieden als de openbare orde niet in gevaar komt. Bovendien beslissen de lokale burgemeesters in België zelf over het risico.”

Maar de ambassadeur zegt ook: “Persoonlijk zie ik het bewustzijn van het gevaar van dergelijke symbolen toenemen, niet alleen in België, maar bijvoorbeeld ook in Duitsland of Frankrijk.” Hij voegt eraan toe dat er wetgeving in de maak is om drugshandel en andere activiteiten die gelinkt zijn aan de PKK tegen te gaan.

België kreeg eerder scherpe kritiek van de Turkse autoriteiten omdat het land een gedoogbeleid voerde ten aanzien van de PKK. Zo werd er ooit een tent opgezet in het centrum van Brussel waar propaganda voor de PKK werd verspreid. België heeft ook onderdak verleend aan vermeende PKK-terroristen.

Sabah

S.V.R.