De antieke stad Pisidië, gelegen op een heuvel in de Zuidwestelijke provincie van Isparta, was ooit een plek waar gladiatoren elkaar bekampten tot de dood.

“De opgegraven bas-reliëfs wijzen erop dat er een gladiatorenschool in de stad was,” aldus Professor Mehmet Özhanlı, hoofd van de opgravingen in de antieke stad van Pisidia Antiocheia. Volgens de professor werden hier gladiatorengevechten gehouden in de periode van de Romeinse overheersing.

Foto: Google maps

Gladiatoren

Tijdens eerdere opgravingen in de jaren 80 werd een eeuwenoud theater opgegraven in Pisidië. Verschillende bas-reliëfs die gladiatoren uitbeelden, werden op de theatermuren gevonden. De reliëfs wijzen erop dat het theater een plek was waar gladiatorengevechten werden gehouden.

Professor Mehmet Özhanlı

Legionairs

Volgens professor Özhanlı zijn de bas-reliëfs afbeeldingen van krijgers die mekaar tot de dood bekampen: “De bas-reliëfs zijn afbeeldingen van vechtende gladiatoren die elkaar bekampten en soms ook van wilde dieren. Na de kolonisatie van Pisidia Antiocheia in de Augustijnse periode (31 v. Chr.), werden er gepensioneerde legionairs naar de stad gestuurd. We denken dat de gladiatorengevechten een verband hebben met deze soldaten. De opstelling van het amfitheater en de bas-reliëfs wijzen erop dat dit een plaats was waar gladiatorengevechten werden gehouden”.

Mensen en dieren

Ondanks het relatief kleine formaat van het amfitheater, met een capaciteit van 5000 toeschouwers, wijzen de hoge orkestmuren volgens de professor erop dat hier ook gevechten werden gehouden met wilde dieren: ”Dit is een bewijs dat op deze plek zowel mensen en dieren elkaar op leven en dood bevochten. Wanneer we kijken naar de afbeeldingen, kunnen we concluderen dat hier verschillende soorten gevechten werden gehouden,” aldus de professor.

Kruispunt van beschavingen

De antieke stad Pisidië werd reeds bevolkt in het Paleolithicum. Sommige plaatsen zouden zelfs al sinds het derde millennium v.Chr. bewoond zijn. Doorheen de eeuwen wisselde de stad meermaals van handen en de lijst van het aantal volkeren die hier hebben geheerst, is lang. Hiertoe behoren: de Hittieten, Lydiërs, Perzen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren. In 1176 kwam de stad in handen van de Seltsjoeken.

Hürriyet.