De Amerikaanse predikant Andrew Brunson maakte het voorwerp uit van een diplomatieke crisis tussen de VS en Turkije. Nu zegt hij dat hij Fethullah Gülen liever aan Turkije zou zien uitgeleverd worden. Gülen woont in de VS en Turkije beschuldigt hem ervan dat hij het brein zou zijn achter de mislukte poging tot staatsgreep in 2016.

“Als het aan mij lag, stuurde ik hem terug naar Turkije,” zei de Amerikaanse predikant in een interview met de krant Hürriyet.

De predikant was ervan overtuigd dat de VS hem niet zou willen ruilen tegen Gülen of Hakan Atilla. Atilla is de voormalige vice-voorzitter van de Halkbank, die in handen van de staat is. Hij werd door een rechtbank in New York veroordeeld omdat hij de Amerikaanse sancties tegen Iran had ontdoken.

Volgens Brunson is senator Lindsey Graham hem in de gevangenis komen opzoeken. Hij bracht, namens president Donald Trump, de boodschap over dat de VS hem terug naar zijn land probeerde te halen op een passendere manier dan door een ruil.

“We willen je terug in Amerika krijgen, maar we moeten dat op de juiste manier doen. Geen ruil voor jou. Als we zoiets zouden doen, zou dat een slecht precedent zijn en het zou veel Amerikanen over de hele wereld in gevaar brengen. Elk regime zou dat tegen ons kunnen gebruiken,” zou de senator gezegd hebben volgens Brunson.

In de aanklacht die tegen hem loopt, wordt gewag gemaakt van een telefoongesprek, waarin Brunson het volgende zou gezegd hebben: “We verwachtten dat er iets ging gebeuren dat de Turken flink van streek zou maken”. Dat wordt door de Turkse autoriteiten als bewijsmateriaal tegen hem gebruikt, om hem in verband te brengen met de mislukte poging tot staatsgreep van 2016. Toen we hem daarnaar vroegen, zei de predikant dat hij doelde op de mensen die zich niet met “spirituele dingen” bezighouden. Hij had het daarbij over de wil van God.

“We verwachtten zulke dingen. Ik zei dat dikwijls in mijn preken. God staat toe dat de dingen die we als evident beschouwen op hun grondvesten daveren. Dus laat ons waakzaam blijven en ons hart voor hem openen. Het kan gaan om een economische crisis of om politieke verwikkelingen. Wij mensen zijn ontspannen. Maar van zodra de economie in elkaar stuikt en er crisis komt, beginnen we te bidden. Dat was mijn boodschap voor Turkije.”

Geen spijt

Brunson heeft naar eigen zeggen geen spijt dat hij naar Turkije is gegaan. “God laat toe dat ik in de gevangenis zat, omdat hij wil dat miljoenen mensen bidden voor Turkije.”

“Wat mij betreft: God zal mijn pijn aanwenden ten gunste van Turkije, om Turkije te beschermen. Ik wil dat God president [Recep Tayyip] Erdoğan gebruikt. Hij is de leider van Turkije. Dat God hem moge gebruiken om Turkije te beschermen, wijsheid en rechtvaardigheid te brengen.”

Brunson werd op 12 oktober veroordeeld tot meer dan drie jaar gevangenisstraf op beschuldiging van terrorisme en spionage. Maar hij kon naar huis terugkeren nadat de rechtbank besliste om zijn huisarrest en reisverbod op te schorten.

Hij werd vrijgelaten, omdat hij al voldoende tijd achter de tralies en onder huisarrest had doorgebracht, meer bepaald twee jaar en drie maanden.

Hürriyet

S.V.R.