Foto: Omer Celik, woordvoerder van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij), geeft een persconferentie op het partijhoofdkwartier in Ankara, Turkije, op 2 april 2019.

“Dictaturen zonder democratie, waar minder dan 10 procent van de mensen gaat stemmen, hebben geen recht van spreken”

Dictaturen en landen die alleen op papier democratisch zijn, hebben het recht niet om de Turkse verkiezingen van afgelopen weekend te bekritiseren. Dat zei de woordvoerder van de Turkse regeringspartij.

“Dictaturen zonder democratische traditie, of waar minder dan 10 procent van de kiezers komt opdagen, hebben het recht niet om kritiek te uiten op de verkiezingen in Turkije,” aldus Omer Celik, woordvoerder van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK Partij), in een interview.

Celik hekelde de “dictators” in de regio “die 99 procent van de stemmen halen in verkiezingen met minder dan 10 procent opkomst”.

Volgens hem is de opkomst van 84 procent bij de lokale verkiezingen van afgelopen zondag het bewijs dat Turkije een sterke democratie is.

Celik had het ook over de perikelen rond de voorlopige verkiezingsresultaten in de strijd om het burgemeesterschap van Istanbul. Volgens hem respecteert de partij de wetten en regels van de Hoge Raad voor de Verkiezingen en blijft ze het proces op de voet volgen.

Eerder trok de AK Partij de verkiezingsuitslag van Istanbul in twijfel en vroeg ze een hertelling.

Celik riep de CHP (Republikeinse Volkspartij, de grootste oppositiepartij) op om “schadelijke” opmerkingen en “manipulatieve acties” te vermijden.

“De procedure is transparant, volledig wettelijk en wordt gevolgd door vertegenwoordigers van alle partijen. We moeten voorbarige conclusies vermijden.”

Afgelopen zondag vonden in Turkije de vijfjaarlijkse lokale verkiezingen plaats. Miljoenen Turken brachten hun stem uit om burgemeesters, gemeenteraadsleden, mukhtars (wijkagenten) en leden van ouderenraden te kiezen.

AA

S.V.R.