Foto: De Tunesische vlag wordt gebruikt tijdens een uitzending over Turkije op het Franse tv-kanaal France 3.

1. Istanbul is de hoofdstad van Turkije

✓ Ankara is sinds 1923 de hoofdstad van Turkije en tevens het hoofdstadsdistrict van de gelijknamige provincie Ankara.

2. Erdogan is de premier van Turkije

Foto: De Standaard

✓ Erdoğan is de president van Turkije sinds 2014. Van 1994 tot 1998 was hij de burgemeester van Istanboel en van 14 maart 2003 tot 28 augustus 2014 was hij de 25ste premier van Turkije.

3. Turkije bombardeert de Koerden

Foto: VRT
Foto: De Telegraaf

✓ Turkije voert al decennialang een strijd tegen de PKK, waarvan de laatste haar inkomsten voornamelijk uit drugs haalt. Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten bestempelen de PKK als een terreurorganisatie. De PKK vertegenwoordigt de Koerdische bevolking in Turkije niet.

4. Turks-Koerdistan, Noord-Koerdistan in Turkije

Foto: VRT

✓ Turks-Koerdistan is geen officieel land op de wereldkaart.

5. Geen persvrijheid in Turkije

Foto: In beslag genomen PKK-magazines en kranten in Turkije.

✓ Net zoals IS-propaganda verboden is in België en Nederland, is het in Turkije ook verboden om propaganda te maken voor terreurbewegingen zoals de PKK, Daesh of DHKP-C. Propaganda via media om terreur te promoten staat niet gelijk aan vrijheid van pers.

6. Referendum 16 april: voor of tegen Erdogan

Foto: VRT

✓ In de media werd het referendum vooral beschreven als een race tussen de aanhangers en tegenstanders van de Turkse president. Dit is geen correcte weergave van de feiten. Het referendum ging over de verandering van een politiek systeem. Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd door Ipsos, blijkt dat niet alle aanhangers van de AK-partij ‘ja’ hebben gestemd tijdens het referendum (90%). Bij de MHP, partij van Bahçeli, stemden zo’n 27% ‘ja’ tijdens het referendum ondanks de partijleider zijn onvoorwaardelijke steun uitsprak voor een ‘ja’-stem tijdens het referendum.

de Jonge Turken