Zowat 30.000 Turkse vrouwen die in opvangcentra leven hebben uit veiligheidsoverwegingen niet meegestemd tijdens de lokale verkiezingen. Het nieuws werd eerder deze week bekendgemaakt door een deskundige.

Şükran Eroğlu

Şükran Eroğlu, voorzitter van het vrouwenrechtencentrum in Istanbul, zei in een interview met Demirören News Agency (DHA) dat veel vrouwen die onder tijdelijke bescherming zijn geplaatst vanwege huiselijk geweld, niet zijn gaan stemmen.

Ze vreesden dat hun adressen via de website van de verkiezingswaakhond (YSK) openbaar zouden worden gemaakt. Sommige vrouwen vreesden ook voor hun veiligheid in de stembureaus.

Eroğlu benadrukte dat het actief en passief kiesrecht in de grondwet is verankerd en zei dat het verontrustend is dat vrouwen dit recht niet kunnen uitoefenen uit angst voor hun veiligheid.

Ze merkte op dat 30.688 vrouwen in 144 vrouwenopvangcentra verblijven in heel Turkije, waaronder 12 à 13.000 alleen al in Istanbul. Het cijfers loopt op tot 53.000 wanneer we de kinderen meetellen. De meeste vrouwen verblijven er slechts drie maanden. Indien nodig kan deze periode worden verlengd met nog eens drie maanden.

Naast concrete veiligheidsmaatregelen in de stembureaus, zei Eroğlu ook dat het probleem via mobiele stembussen kan worden opgelost.

“Toen we voor het laatst een ontmoeting hadden met het Centrum voor Geweldpreventie en Monitoring, hebben ze ons verteld dat er enkele voorzorgsmaatregelen zullen worden genomen en dat er zal kunnen worden gestemd door middel van mobiele stembussen. Dit waren dus loze beloftes,” haalde ze aan.

Eroğlu is ervan overtuigd dat bijna alle vrouwen die in opvangcentra wonen, bewust niet gaan stemmen omdat ze vrezen voor hun veiligheid. “Gaan stemmen vormt voor hen een groot risico, daarom moeten er dringend maatregelen worden genomen,” tot zover de voorzitter.

O.A.

Sabah