De 27-jarige Hatice Tatlıer is de eigenaar van een schoonheidssalon in de zuiderse stad Osmaniye. Ze merkte iets vreemds op aan haar spraakvermogen na een auto-ongeluk dat ze vier maanden geleden overleefde.

Ze brabbelde haar woorden en haar vrienden zeiden dat ze Russisch klonk met slechts een beperkte taalvaardigheid in het Turks, hoewel ze nog nooit Russisch had gesproken. Ze had ook nog nooit echt contact gehad met de taal voor het ongeluk. Tatlıer had tijdens het ongeluk een hoofdletsel opgelopen en dokters spraken van een ‘buitenlands accent’-syndroom als diagnose, een zeldzame aandoening die kan voorkomen bij mensen met een hersenletsel of met een beroerte.

https://www.youtube.com/watch?v=kUci1viTFcE&ab_channel=seyyah1906

“Toen ik op een morgen wakker werd, voelde ik dat er iets niet klopte. Ik dacht dat mijn stem anders klonk omdat ik net wakker was geworden. Dan, toen ik met mijn familie en vrienden sprak, zeiden ze dat ik anders klonk. Ze konden aanvankelijk geen enkel woord verstaan dat ik zei. Sommigen zeiden zelfs dat ik Russisch sprak,” zei Tatlıer.

Zeldzame aandoening

Dr. Özgür Kaynak Hacıoğlu, de dokter die de diagnose uitsprak, zei dat het een zeldzame aandoening is die meestal mensen treft waarvan de spieren, gebruikt voor spraak, beschadigd zijn.

“Je stem en stemtoon zijn de som van de coördinatie van je tong, lippen, kaak en stembanden. Als een van hen of als de delen van het brein dat hiervoor verantwoordelijk is, beschadigd wordt, dan lijd je aan een stoornis. Het is simpel gezegd een spraakstoornis, maar mensen die met je spreken kunnen denken dat je een andere taal spreekt. Het kan een ander accent zijn, Chinees, Duits of iets anders heel exotisch voor de persoon in kwestie.

Hacıoğlu zei dat tot nu toe maar 60 gevallen gemeld werden wereldwijd. In de meeste gevallen herstellen patiënten echter na verloop van tijd en krijgen ze hun oorspronkelijke stel terug.

“We weten wel niet wanneer. We hebben er ook geen behandeling voor,” zei hij.

Sabah