DELEN

Ongeveer 1,1 miljoen vluchtelingen in Turkije ontvangen kredietkaarten gegeven door het Turkse Rode Kruis. Dit meldde een afgevaardigde van de Verenigde Naties.

“Dusver hebben we aanvragen ontvangen van 1,8 miljoen Syriërs en andere vluchtelingen. Ongeveer 1,1 miljoen mensen krijgen hulp. 700.00 mensen kwamen niet in aanmerking,” aldus Nils Grede in een interview met Anadolu in Ankara.

Grede is de landsdirecteur en afgevaardigde van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie en ondersteund door het WFP. Elke familie die geregistreerd wordt in het regionale migratiekantoor, krijgt 120 Turkse Lira per maand (25 euro) en ze kunnen geld afhalen van de geldautomaten van Halkbank.

“Deze mensen kwamen zonder iets uit Syrie of andere landen… Deze initiatieven helpen hen om aan hun basisbehoeften te voldoen. Sta me toe te zeggen dat dit een menswaardigere manier van mensen helpen is. Mensen kunnen zelf beslissen hoe ze het geld zullen gebruiken,” zei Grede.

Stimulus Turkse economie

Hij zei dat de kredietkaarten ook de Turkse economie helpen, door het injecteren van meer dan $30 miljoen (25 miljoen euro) per maand in de economie. “Het is ook een positieve stimulus voor Turkije,” aldus Grede.

Nesrin, een Syrische vrouw met vier kinderen (7, 12, 16 en 17 jaar oud) is erg dankbaar. “Dankzij de kaart van het Rode Kruis, kunnen we aan vele van onze noden voldoen. We kwamen hier vanuit Aleppo door de oorlog 5 jaar geleden. We hadden toen niets om te eten,” aldus de vrouw.

25 miljard euro door Turkije zelf betaald voor vluchtelingenhulp

Turkije heeft meer dan 3,2 miljoen Syrische vluchtelingen te gast, meer dan eender welk land ter wereld. Het land heeft meer dan $30 miljard (25 miljard euro) besteedt van haar eigen nationale reserves om de vluchtelingen te helpen en van een woonplaats te voorzien sinds het begin van de Syrische burgeroorlog. De oorlog woedt al 7 jaar lang.

Sabah